Internationale adoptie vanuit Haïti (Deel I)

Blog Haiti

Na de voltooiing van onze internationale adoptie uit Haïti het afgelopen jaar hebben veel mensen ons gevraagd of het de moeite waard was. Ons antwoord is “absoluut”. Voor ons was het een situatie waarin we sterk het gevoel hadden dat God deze vier kinderen aan ons gezin had toegevoegd, maar ze woonden toevallig in Haïti. Het enige wat we moesten doen was hen naar huis brengen. Klinkt eenvoudig, is het niet? In werkelijkheid was het ongelooflijk moeilijk, maar toch de moeite waard. Eens we er zeker van waren dat dit God’s richting was voor ons, was falen geen optie. We raden het aan; maar er zijn een aantal dingen die je zou moeten overwegen voordat je aan dit proces begint. Door middel van dit artikel zal ik proberen je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen en je hopelijk te behoeden voor enkele van de onvermijdelijke valkuilen van internationale adoptie, in het bijzonder met betrekking tot Haïtiaanse adopties. Ik zal proberen enkele van de specifieke voordelen van adoptie vanuit Haïti aan te geven en in deel 2 van dit artikel zal ik enkele specifieke moeilijkheden identificeren. We zullen dit in 4 delen opsplitsen: waarom adopteren, waarom internationaal adopteren, waarom specifiek uit Haïti adopteren, en tenslotte zal ik in deel 2 van dit artikel specifiek ingaan op waar je op moet letten als je uit Haïti adopteert.

Waarom zou iemand bij zijn volle verstand een kind adopteren dat hij niet eens kent? Daar zijn vele redenen voor. Eerst en vooral zijn er letterlijk miljoenen kinderen die geen ouder hebben om hen op te voeden. Afhankelijk van het geografisch gebied, zijn er meerdere redenen waarom normale kinderen wees worden. In Afrika hebben velen hun ouders verloren aan genocidale oorlogen, TB of AIDS. In Haïti zijn veel kinderen wees geworden door hongersnood, aids en tbc. Weer anderen leven met een alleenstaande ouder die te arm is om hen te voeden. Deze kinderen of hun ouders sterven vaak aan ondervoeding of diarree als gevolg van besmet water. Veel van deze kinderen worden op jonge leeftijd gedwongen hun huis te verlaten en voor zichzelf te zorgen op de straten van Port-au-Prince. Er zijn naar schatting alleen al 300.000 kinderen uit Haïti die als slaven of “restaveks” worden verkocht.

Een andere reden voor adoptie is van toepassing op degenen onder ons die het christendom belijden. Jakobus 1:27 zegt: “De ware godsdienst, die in de ogen van God, onze Vader, aanvaardbaar is, is de zorg voor wezen en weduwen in hun nood.” Het is niet dubbelzinnig. De kerk moet zorgen voor wezen en weduwen en wij zijn de kerk. De beste manier om voor wezen te zorgen is hen een familie te geven door het proces van adoptie.

Nu ik enkele goede redenen heb gegeven om adoptie te overwegen, waarom zou u internationale adoptie overwegen in plaats van binnenlandse? Er zijn zeker zeer behoeftige kinderen in het binnenlandse systeem die het verdienen om geadopteerd te worden. Niemand kan dat tegenspreken en ik wil die behoefte zeker niet bagatelliseren. Het beste argument voor internationale adoptie is vooral dat veel weeskinderen uit andere landen in wanhopiger situaties verkeren. Veel landen hebben geen voorzieningen of middelen om kinderen die op adoptie wachten enige vorm van zorg te bieden. Hier in de VS is er tenminste een pleegsysteem om voor deze kinderen te zorgen of een soort overheidssteun om de kinderen te voeden en onderdak te bieden. Veel andere landen hebben absoluut geen voorzieningen voor of zelfs maar interesse in de zorg voor deze afgedankte kinderen. Ze zijn echt verstoten zonder hoop op overleven. Helaas overleven velen van hen het niet en als ze het wel overleven, eindigen ze misschien als prostituees of slaven. We kunnen zeker allemaal inzien dat het nodig is ALLE kinderen van deze wereld op zijn minst de meest elementaire voorzieningen waardig te achten. Met het internet, de communicatiemiddelen en het reizen van vandaag is er geen excuus meer voor ons om onze ogen te sluiten voor de kinderen van de wereld, alleen omdat ze niet bij ons in de buurt wonen. Met de moderne technologie is onze wereld kleiner geworden. We zijn ons bewust geworden. We zijn alleen onwetend van de nood als we ervoor kiezen dat te zijn.

OK, als u zo ver hebt gelezen, bent u echt geïnteresseerd en ik juich u toe. Laten we nu eens specifiek kijken naar adoptie vanuit Haïti. Ik moet dit deel voorafgaan met het feit dat ik vele verhalen ken van adoptie van absoluut prachtige kinderen uit andere landen en ik probeer niet om die programma’s te ondermijnen. Ik probeer alleen enkele redenen aan het licht te brengen om adoptie uit Haïti te overwegen als je internationale adoptie overweegt. Het armste land van het westelijk halfrond ligt in het Caribisch gebied net ten zuiden van Cuba. Het is maar 600 mijl van Miami naar de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince. Haïti ligt in feite in Amerika’s “achtertuin”! De armste sloppenwijken ter wereld staan in de buitenwijken van Port-au-Prince, een tumultueuze stad met meer dan 4 miljoen mensen die proberen een bestaan bij elkaar te schrapen. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er bijna 200.000 wezen zijn in Haïti zonder dat er een systeem bestaat om zelfs maar in de meest elementaire levensbehoeften te voorzien, laat staan in een veilige, verzorgende of gezonde omgeving. Veel van deze kinderen hebben beide ouders verloren. Andere kinderen moeten voor zichzelf zorgen terwijl hun enige ouder probeert te werken voor een schamel loon. Ev

Products You May Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *