Missie werk in Haïti

Blog Haiti

Vroeger reisde ik veel, 713.000 vliegmijlen vanaf vandaag, en dit schrijven. In 1986 reisde ik naar Haïti voor een verblijf van twee weken, om zendingswerk te doen in de bergen; dus ik weet echt niet hoe het er vandaag is, behalve dan wat onrust in de krant die ik heb gelezen; en de bijwerkingen die ik ongeveer om de drie maanden in briefvorm kreeg van bepaalde mensen die ik toen heb ontmoet, zijn ook al enkele jaren geleden gestopt, maar laat me je iets vertellen over het Haïti dat ik in 1986 kende, dan komt het misschien beter uit.

In de eerste plaats waren de mensen heel warm, vriendelijk, maar arm, voor het grootste deel – sommigen heel arm. Ik was op verschillende plaatsen, maar Port-au-Prince, was mijn eerste stop waar ik verbleef en sliep boven op het dak van een weeshuis en de kakkerlakken van mijn rug borstelde wanneer ik probeerde te slapen (ik deed wat poppenspel met de kinderen daar); na twee dagen daar, reden we met een vrachtwagen naar de bergen (geen steile bergen zoals in Peru, maar moeilijk om een vrachtwagen op te rijden, en modderig), en vestigden ons bij een Baptisten Kerk, sliepen op de vloer, zoals iedereen daar doet, houten flexibele tapijten – we hadden wel een paar opblaasbare rubberen matrassen meegenomen, zodat sommigen van ons een betere nachtrust kregen dan anderen: Het dorp was erg klein, Rankeitte genaamd (vergeef me de spelling, zo klonk het). Er waren maar een honderdtal mensen en af en toe ging ik naar Cap Haitian, een paar kilometer de berg af van waar ik was. Ik hielp een medische kliniek bouwen voor de arme mensen daar, de dokter zei dat hij hen niet zou behandelen tenzij iemand dat deed, dus sprongen negentien van ons uit Minnesota (jong, oud, man en vrouw) op een jet, en vlogen naar Haïti, en deden precies dat.

De zwarten stammen af van de Afrikaanse slaven die ergens in de 16e eeuw in Hispaniola werden ingevoerd. De Mulatto’s die ik me herinner waren afstammelingen van deze slaven. Ik heb destijds een cursus van zes weken gevolgd voordat ik naar Haïti ging en hier ben ik slechts twee weken gebleven, maar ik vond – zoals zo vaak – dat het verstandig is om de achtergrond en de cultuur te kennen van een nieuwe plaats in de wereld, waar je van plan bent heen te gaan; zo kom je minder voor verrassingen te staan, of ben je er tenminste enigszins op voorbereid, als ze komen, en ze komen.

Hoe dan ook, slaven vermengden zich met de Fransen, dus je krijgt er een aantal mooie vrouwen met gemengd bloed. Ik zag een handvol blanke inwoners in de republiek toen, niet veel, meestal geconcentreerd in Port-au-Prince. Frans mag dan de officiële taal zijn, maar Creools is de gesproken taal toen ik er was. Vermengd met Creools is Engels, dus luister goed: er is een gezegde in Haïti: de arme man droomt niet van een kip, hij droomt van een os: Cbien derrie cbien; devant Cbien: Monsieur Cbien; dit leidt me dus naar mijn volgende spreekbeurt. Net als in Peru, heeft de Haïtiaanse boer wat je noemt, eervol stelen…en misschien een beetje vechten gemengd, maar ik heb maar een heel beperkt deel van dat Haïti gezien, ik was natuurlijk voorzichtig, en ik weet zeker dat ik geluk heb gehad. Ze zijn goedgehumeurd en tot op zekere hoogte filosofisch, ik weet niet waarom, ze zijn zo arm als muizen, maar ze glimlachen de hele tijd – niettemin lijken ze een goede kijk op het leven te hebben.

Omdat ze arm zijn, en vanwege dit gebrek aan inkomen – vooral in de bergachtige gebieden – krijgen ze hun buren zover om hen te helpen bij grote klussen, zoals: het bouwen van een onderkomen, dat meer lijkt op een hut of iets in die orde, en in ruil daarvoor helpen zij hen later bij de bouw. En normaal gesproken wordt er een feestmaaltijd gegeven kort nadat de bouw is voltooid, dat wil zeggen, net als bij de Peruanen.

Toen we de kliniek bouwden, betaalden we de hulp – een deel van de hulp wel te verstaan – en we hielden een bijeenkomst in de mist van een vuur, en wat eten, met het middernachtelijk maanlicht boven ons, en we dansten en vierden dat we die laatste steen op zijn plaats hadden gelegd.

Overdag zie je ze [de Haïtianen, het gewone volk] het christendom prediken, en ’s nachts hoor je de voodoodrums. Dat is wat ik rode bonen met zoete aardappelen noem. Wel, ik zou kunnen blijven schrijven over Haïti en zijn lieve mensen, en dit is echt mijn tweede artikel over Haïti, ik deed er al een in 2005. Haïti verveelt me nooit, ik ben nog steeds dol op dat land, en ik hoop dat ze vrede zullen vinden onder elkaar.

Products You May Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *