Doe geen vrijwilligerswerk om Haïti te helpen!

Blog Haiti

Haïti schreeuwt om hulp. De wereld is geschokt en bedroefd door het leed en de verwoestingen als gevolg van een aardbeving die het eiland zonder genade heeft getroffen. Regeringen en gewone burgers uit alle hoeken van de wereld hebben strijdkrachten, medisch personeel, dekens en voorraden, vrijwilligers, rampenbestrijdingsdeskundigen, geld en gebeden gestuurd.

Amerikanen hebben met overvloedige gulheid gereageerd om het onvoorstelbare lijden bij onze verarmde zuiderburen te helpen verlichten.

Wij willen helpen

Veel mensen hebben aangeboden hun persoonlijke leven opzij te zetten om naar Port-au-Prince te reizen om vrijwilligerswerk te doen. Het zijn voorbeelden van Amerika op zijn best, en we bewonderen ze allemaal.

Zij willen helpen met de hulpverlening, met het afleveren van voorraden, met het uitladen van medische apparatuur, met het voeden van de hongerigen en met het brengen van enige mate van hoop in een zeer donker land. Velen staan klaar om erheen te reizen, maar weten niet zeker wat hun taak zal zijn. Zij gaan ervan uit dat een extra paar armen en benen goed van pas zal komen.

Welke hulp hebben de deskundigen nodig?

Hulpdeskundigen dringen er bij gewone mensen op aan om geen vliegtickets naar Haïti te boeken. Goede bedoelingen zijn niet genoeg om van een reis naar Haïti een goed idee te maken. Degenen die vastbesloten zijn om vrijwilligerswerk te doen, zouden dit alleen moeten doen als onderdeel van een georganiseerde hulpverlening. Vrijwilligers zijn misschien niet voldoende voorbereid en getraind voor:

Een barre omgeving met een verwoeste infrastructuur Twijfelachtige veiligheid Ontoereikende middelen Gezondheidsrisico’s

Haïti heeft personeel nodig dat is opgeleid in rampenbestrijding. Regeringen en verschillende niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) beschikken over een lijst van medische en technische deskundigen die snel gemobiliseerd en uitgezonden konden worden. Deze professionals hebben dit al eerder gedaan en weten wat ze doen.

James J. James, een arts en deskundige op het gebied van de volksgezondheid, heeft onlangs voor een artsenpubliek een voorbehoud gemaakt voor degenen die zich als vrijwilliger willen inzetten in Haïti.

“Vrijwilligers moeten deel uitmaken van de oplossing, niet van het probleem.”

Wat moeten we doen?

De meesten van ons zouden een geldelijke donatie moeten doen aan een gerenommeerde organisatie. Deze organisaties zijn professionals en weten waar de fondsen het hardst nodig zijn. Zij hebben liever dat wij geld sturen dan dat wij zaklampen en schoenen opsturen, die op dit moment misschien niet zo dringend nodig zijn. Voor diegenen onder ons die gewoonweg een persoonlijke reis naar Haïti moeten maken, neem eerst contact op met een hulporganisatie die kan beslissen hoe je het best kan bijdragen aan hun team. Je volgende telefoontje zou naar een reisarts moeten zijn omdat je misschien reisvaccinaties nodig hebt voor Hepatitis A, Hepatitis B en tyfus, en ander belangrijk reisveiligheidsadvies.

Products You May Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *