Verborgen schoonheid – de geschiedenis van Haïti

Blog Haiti

Koningin Isabelle de Katholieke en Koning Ferdinand van Spanje, overtuigd door Christoffel Columbus, besloten in 1492 om te beginnen aan wat de grootste genocide zou worden die ooit in de geschiedenis op mensen is gepleegd.

Amerika, bewoond door de nakomelingen van Atlantis, een geavanceerde beschaving, werd binnengevallen door de Europeanen, die ons later leerden dat zij het hadden ontdekt. Was het een ontdekking? Volgens Dr. Alix Balain, leerling van de bekendste antropoloog Dr. Tcheck Antadiopp, raakte het expeditieteam van Columbus met drie schepen begin november, na drie maanden, voor het eerst de Floridische kusten aan, op weg naar het westen vanuit Europa. Hij gaf hen opdracht verder te varen in zuidoostelijke richting, waar zij enkele dagen later de Bahamas-eilanden naderden. Vermoeid van zo’n lange tocht over de Atlantische Oceaan rustten zij daar 11 dagen uit, maar Columbus zei hen: “Het is het eiland nog niet.” Ze gingen toen weer aan boord om verder zuidoostwaarts te varen naar het prachtige eiland Haïti.

Hij landde in het noordwestelijke deel van Haïti dicht bij een klein inheems dorp dat hij vernoemde naar de Mol St Nicolas. Hij plantte er het katholieke kruis en de vlag van Spanje.

Misschien heeft u gehoord dat Columbus India probeerde te bereiken en dat hij, om de gevaarlijke Perzische en Mesopotamische woestijnen te vermijden, de andere kant op reisde via het Westen, de reden waarom wij nog steeds ten onrechte West-Indiërs worden genoemd. Dit is een onjuist gegeven. Hij ging naar Amemex, de oude naam van dit continent. Haïti was een goed georganiseerd eiland verdeeld in vijf Cacica’s of koninkrijken bestuurd door Cacica’s of koningen.

De meest populaire was de wonderbaarlijke koningin Anacaona.

De etniciteiten van de Atlantes die in vrede leefden op het eiland Haïti, ook wel Quisqueya of Boyo genoemd, waren Caribbeanen en Tainos.

Christoffel Columbus was zo verbaasd over de schoonheid van het eiland, dat hij besloot het Hispanola te noemen, wat klein Spanje betekent. De gastvrijheid van de inboorlingen trok minder de aandacht van de Europeanen dan hun goudbezit. En de inboorlingen moesten haat, verraad, hypocrisie, moord, hebzucht, dieven, slavernij, genocide, prostitutie, verkrachting, afwijkend seksueel gedrag, en evangelisatie ontdekken… Gedwongen tot slavernij konden de inboorlingen zich niet verzetten en werden snel gedecimeerd. Toen begon de weerzinwekkende handel in zwarte Afrikanen om de inheemsen van het land te vervangen, zoals voorgesteld door een beruchte katholieke priester genaamd Las Casas.

Het enorme fortuin dat Spanje vergaarde trok de andere Europese landen aan als magneten, hongerig naar bloed en goud. Frankrijk raakte in talrijke gevechten verwikkeld met Spanje om uiteindelijk jaren later tot een overeenkomst te komen (het verdrag van Riswick) om het derde westelijke deel van het eiland, het huidige Haïti, in bezit te krijgen. De twee overblijvende derde delen zijn nu de Dominicaanse Republiek. Als een parel die door de Goden in de Caribische Zee werd geworpen, werd het eiland Haïti ook door Christoffel Columbus omschreven als de “Parel van de Antillen”. De Afrikanen, fysiek sterker, verzetten zich tegen de onmenselijke behandeling en doordrenkten het land met hun bloed en bittere zweet om de verantwoordelijkheid van het ondersteunen van 2/3 van de Franse economie te dekken. Zij noemden Haïti trots “de Grenier (provisiekast) van Frankrijk”. Suiker uit suikerriet (tegenwoordig gelijk aan petroleum) was de voornaamste productie van Haïti en 80% van de wereldproductie kwam uit Saint Domingue, de nieuwe naam van Haïti. Naast suiker produceerde Saint Domingue katoen, rijst, maïs, weegbree, bananen, mango’s, kokosnoten, indigo, een oneindige variëteit aan tropische vruchten, groenten en goud. Deze economie gebaseerd op menselijke arbeid was zeer veeleisend. Steeds meer Afrikaanse dorpen werden vernietigd en de mensen werden als beesten beschouwd om de zonde te rechtvaardigen hen van hun continent in kleine bootjes, “Negrier” genaamd, over de oceaan naar Amerika te deporteren.

Haïti, vooral bekend om zijn vruchtbaarheid, was de moeilijkste plaats om slaaf te zijn. De Fransen werden expert in het ontmenselijken van de zwarte Afrikanen. De edelen, koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen werden naar “trainingskampen” gebracht, vergelijkbaar met concentratiekampen, gevestigd in Port-au-Prince, lees hier Port of Princes, om te leren dat ze beesten waren, lelijk, dom, slecht, vuil, onbeschaafd… voordat ze werden verkocht en vastgemaakt aan een boerderij. In de 18e eeuw werden de ideeën van vrijheid, vrijheid, Mensenrechten… erg populair in Europa en in elke huiskamer werden gesprekken en discussies gevoerd. De huisslaaf, anders dan de boerenslaaf, was goed gekleed, schoon, diende de maaltijden en de thee, bestuurde de koets en bevond zich in een bevoorrechte positie om over de mensenrechten te leren. Hij werd niet als een bedreiging beschouwd omdat hij door de meester tot een dier was verklaard, om precies te zijn tot 2/3e van een mens.

In de 13 koloniën die de V.S. zouden worden, inspireerde deze mensenrechtenbeweging, gevoegd bij het willekeurige handels- en belastingsysteem dat het moederland aan de koloniën oplegde, de Britse kolonisten om in opstand te komen en zich af te scheiden van de kroon van Groot-Brittannië.

We moeten hier begrijpen dat George Washington en zijn medewerkers altijd slavenmeesters waren geweest. De laatste slag die alle hoop van de Britten op een heropstanding deed vervliegen

Products You May Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *