Caraïbische reisbestemmingen: Haïti

Blog Haiti

Om op de meest doeltreffende manier naar Haïti te reizen, kunt u contact opnemen met een van de Haïtiaanse reisbureaus of touroperators die ervaring hebben met het organiseren van reizen op het eiland.

Haïti werd ontdekt door Christoffel Columbus in 1492. Het was zijn eerste ontdekking tijdens de expeditie naar Indië. De hoofdstad van het land, die door de plaatselijke bevolking vaak “Portoprens” wordt genoemd, is een bruisende en chaotische stad die te lijden heeft onder overbevolking. Vóór de landing van Columbus werd het gebied dat de stad nu inneemt niet bewoond door Indianen, omdat het gelegen was in een vrij gevaarlijke plaats die vaak bezocht werd door bevriende en vijandige buren.

Tegenwoordig is Haïti een symbool van gastvrijheid. Port-au-Prince heeft veel gemeen met andere Caraïbische hoofdsteden. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de kathedraal van Santa Maria, waar Christoffel Columbus begraven ligt. Het Haïtiaanse Kunstmuseum in het St. Pierre College heeft een prachtige collectie schilderijen. Het Nationaal Museum heeft een grote collectie nationale souvenirs en traditionele volkskunst. Op het centrale plein van de stad staat een monument voor Christoffel Columbus. De koloniale architectuur van Haïti trekt de aandacht van de toeristen en in alle straten en op alle pleinen van de hoofdstad klinkt de Afrikaanse muziek.

Het hart van de stad en het drukste gebied is Marcheacute; de Fer, waar kanonnen en ijzer uit de 17e eeuw en talrijke artikelen van tin worden verkocht. Binnen is de markt een absolute chaos door de vele kraampjes, verkopers en stapels fruit, manden, zeep, religieuze totems en speelgoed. Er zijn gebieden in de hoofdstad die ten stelligste worden aangeraden door de toeristen te worden gemeden. Meestal zijn dit sloppenwijken aan de noordelijke rand van de stad.

De mooiste stranden en strandgebieden van Haïti bevinden zich ten noorden van Port-au-Prince en ten noordwesten van Kaap Haïti. De kusten zijn omringd door koraalriffen waar in de 17-19de eeuw veel schepen met koloniale goederen naar Nederland, Frankrijk en Spanje zijn gezonken. Voor de kust van La Gonaives bevindt zich een fascinerende rotswand bedekt met een tapijt van een uniek zwart koraal.

Petionville City, gelegen op de heuvels ten zuidoosten van Port-au-Prince, is heel anders dan de nogal saaie hoofdstad. De elite van Haïti vindt er schitterende winkels, clubs en restaurants, en van de armoede van het land is niets te merken. Dit is een eerder koele plaats, meer geschikt voor een ontspannend weekend. Talrijke lokale kunstgalerijen verkopen mooie voorbeelden van Haïtiaanse kunst, en de restaurants met Franse keuken behoren tot de beste van het land.

Jacmel is een oude koffiehaven, vroeger beschouwd als het juweel van de zuidkust en versierd met Frans-koloniale architectuur en stranden met kilometers zwart zand. Hoewel de stad er nu een beetje ‘armoedig’ uitziet, is het er veel rustiger dan in Port-au-Prince, en veel gebouwen uit de 19e eeuw zijn beter bewaard gebleven dan in de hoofdstad. De recente “renaissance” heeft kunstenaars uit het hele land, uit Europa en de VS naar deze plaats gelokt. In veel van de Victoriaanse huizen zijn nu galeries en winkels gevestigd. De stad is ook beroemd om zijn levendige markt.

Vlakbij het beroemde Jacmel ligt de beroemde compositie van drie diepe kobaltblauwe meren, verbonden door de adembenemende schoonheid van de Cascade Falls. De plaats staat bekend als Blue Pool. In Jacmel kan men surrealistische straattheatervoorstellingen met maskers bezoeken, genieten van de plaatselijke muziek en dans, en de rituelen bekijken die een belangrijk deel van de Haïtiaanse cultuur zijn geworden.

Ondanks het uiterst geringe aantal resterende natuurlijke bossen zijn de Haïtiaanse nationale parken zeer populair bij toeristen. Park Makayat staat bekend als het beste nationale park. De bergen en prachtige ravijnen zijn bedekt met weelderige tropische bossen die bedoeld lijken voor trektochten door prachtige landschappen en de beste plaatsen om vogels te spotten. De weg naar dit ‘bospark’ biedt prachtige uitzichten, hoewel u hier ook de teleurstellende resultaten kunt zien van ontbossing en erosie, die tot de grootste problemen van het land behoren.

Reisbureaus in Haïti kunnen het beste hulpmiddel zijn om uw reis voor te bereiden en uit te voeren. Touroperators in Haïti kunnen uw reis over land organiseren en goedkopere hotelkamers, vluchten, gidsen en excursies aanbieden.

Products You May Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *