Leuke weetjes over Haïti – De eerste zwarte republiek in de wereld!

Blog Haiti

Haïti & Olympische Spelen

Wist u dat… De schutters van Haïti — Ludovic Valborge, L. H. Clertmont, Astrel Rolland, Destin Destine, C. Dupre, Eloi Metullus & Ludovic Augustin — een bronzen medaille wonnen op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs — waardoor het de eerste zwarte natie ter wereld was die een Olympische Zomermedaille won. Met deze medaille werd Haïti het armste land dat ooit een Olympische medaille won. Verrassend genoeg doen ze dat op een eiland waar er weinig sportfaciliteiten zijn. Het Caribische team was zeker een “dark horse” in Frankrijk.

Katherine Dunham & Haïti

Wist u dat… Het eiland Haïti was ooit de thuis van Katherine Dunham, één van de meest succesvolle danseressen van de 20ste eeuw. Ongetwijfeld hield ze van Haïti. De Amerikaanse Katherine Dunham was al lang gefascineerd door de Haïtiaanse cultuur en tradities. Haar boek “Island Possessed” ( 1969 ) is een eerbetoon aan deze Caribische natie. In 2002 dwong zij, die geboren werd in Glenn Ellyn ( Illinois, USA ), de wereld om aandacht te besteden aan de Haïtiaanse bootbewoners. Vandaag is Katherine een nationale heldin in Haïti.

Nationale Symbolen

Wist u dat… Sinds 1804 heeft Haïti vier nationale vlaggen gehad.

Wereldberoemde Haïtianen

Wist u dat… Wyclef Neluset Jean — het beeld van Haïti in het buitenland — is een wereldberoemde Haïtiaanse muzikant. Momenteel is hij een advocaat van Haïti in de wereld.

Haïti en de Verenigde Staten

Wist u dat… Washington heeft nauwe banden met Haïti. Sinds de jaren 1930 hebben vele Amerikaanse leiders Haïti bezocht. In dit kader reisde president Franklin Delano Roosevelt ( 1933-1945 ) in 1934 naar Haïti. Eenenzestig jaar later werd Bill Clinton de tweede Amerikaanse president die naar Haïti kwam. President Clinton arriveerde in Port-au-Prince om te overleggen met Jean-Bertrand Aristide ( president van het land ). Colin Powell, minister van Buitenlandse Zaken, ging in 2004 naar het land. In 2008 was Laura Bush, de First Lady van Amerika, eregast van de Haïtiaanse regering. Vervolgens aanvaardde Hillary Clinton, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, een uitnodiging om Haïti te bezoeken. In Port-au-Prince had zij, die het land in 1998 bezocht, een ontmoeting met hooggeplaatste Haïtiaanse ambtenaren.

Halverwege de jaren negentig speelde Jimmy Carter, Nobelprijswinnaar voor de Vrede 2002 en voormalig president van de VS, een sleutelrol bij het beëindigen van het militaire bewind in Haïti.

Bevolking

Wist u dat… Vijf decennia geleden konden Haïtianen verwachten 39 jaar te leven. Vandaag kunnen ze uitkijken naar 60 jaar.

Vrouwen en macht

Wist je dat… In Haïti mochten vrouwen vanaf 1950 stemmen — Vrouwen vormen een meerderheid van de bevolking. In de afgelopen decennia heeft deze Caribische natie twee vrouwelijke leiders gehad. In 1991 werd Ertha Pascal-Trouillot – een van de kortstzittende vrouwelijke presidenten ter wereld – de eerste zwarte vrouwelijke president op het westelijk halfrond. Vier jaar later werd Claudette Werleigh door Haïti’s staatshoofd Jean-Bertrand Aristide tot regeringsleider benoemd. Michaelle Jean, de gouverneur-generaal van Canada, is daarentegen geboren op het eiland Haïti. Zij woont sinds 1968 in Canada. In 2006 ging Michaelle naar Port-au-Prince.

Geografie

Wist u dat… Haïti is ongeveer even groot als Maryland. Dit land is beschreven als de “Parel van het Caribisch gebied”.

Afrika & Haïti

Wist u dat… In 1967 Ethiopië’s Haile Selassie, de laatste keizer van Afrika, in Haïti aankwam voor een officieel bezoek. Tijdens zijn bezoek aan de eerste zwarte natie ter wereld, ontmoette Selassie Francois Duvalier, president voor het leven van Haïti.

Geschiedenis

Wist u dat… In het begin van 1800 werd Haïti de eerste zwarte republiek op de planeet. Voor Haïti een staat werd, was het een Franse kolonie geweest.

Haïti en de FIFA Wereldbeker

Wist je dat… In 1974 maakte Haïti zijn reputatie als een van de beste teams in het Caribisch gebied waar door de Concacaf Cup te winnen. Haïti werd het eerste Caraïbische voetbalteam dat de Concacaf-titel won en daarmee een 30 jaar lange greep van Mexico doorbrak. Tijdens dat regionale toernooi kwalificeerde Haïti zich ook voor de wereldkampioenschappen in München, West-Duitsland. Het land had zich nog nooit voor een groot voetbaltoernooi gekwalificeerd. Deze internationale titel bezorgde Haïti een moment van vreugde en glorie. In Europa waren Haïti en Zaïre — vandaag de Democratische Republiek Congo ( Afrika ) — de eerste zwarte republieken die zich kwalificeerden voor de FIFA Wereldbeker in de 20ste eeuw.

Haïti & Miss Universe Verkiezing

Wist u dat… De Haïtiaanse deelneemster, Gerthie David, die Frans en Engels spreekt, kwam dicht bij het winnen van de Miss Universe verkiezing in San Salvador (El Salvador, Centraal Amerika) in het midden van de jaren 1970. Verrassend genoeg werd Gerthie — die de derde vertegenwoordigster van het land was — de tweede zwarte vrouw die zich kwalificeerde voor de finale in MU. Blijkbaar werd Haïti’s Gerthie David gesteund door twee internationale juryleden — Sarah Vaughan (een in Amerika geboren Grammy-winnende zangeres) en Jean-Claude Killy (een voormalig Olympisch kampioen en huidig Olympisch leider). Volgens een krant van San Salvador was Miss Haïti één van de 11 favorieten om de wereldtitel te winnen. Zij had velen verrast en in verrukking gebracht bij deze internationale schoonheidswedstrijd. Aan de andere kant

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Products You May Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *