Angst en haat in Haïti: Toen ook, maar vooral nu

Blog Haiti

Wikileaks heeft enkele weken geleden een reeks diplomatieke berichten van de VS vrijgegeven over het Caribische land Haïti. Het leeuwendeel van de cables had betrekking op de door de VS gesteunde omverwerping in 2004 van Haïti’s wellicht eerste echt eerlijke leider, Jean-Bertrand Aristide, en de linkse Haïtiaanse politieke partij, Fanmi Lavalas, die Aristide bijna dertig jaar geleden oprichtte en vele jaren leidde. De telegrammen hadden vooral betrekking op de recente uitsluiting van Fanmi Lavalas van de presidentsverkiezingen in april van dit jaar, een gebeurtenis die de zwakte van de Haïtiaanse verkiezingsdemocratie opnieuw op de voorgrond bracht in wat de Amerikaanse ambassadeurs de “emasculatie van de [Haïtiaanse] oppositie” noemden.

Het land wordt geconfronteerd met een drieluik van voorbije en aanhoudende crisissen. Een ongelukkige nationale geschiedenis van kolonisatie, onderwerping en corruptie; een aardbeving begin 2010 die de aandacht van de wereld trok toen grote delen van het land verwoest werden; en een schijnverkiezing waarbij de Verenigde Naties, en vooral de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk, toelieten dat corrupte Haïtiaanse elites ervoor zorgden dat de enige kandidaten met enige kans om te winnen trouw zouden zijn aan de belangen van de rijke elite van het land en hun economische banden met elites in Noord-Amerika en Europa. Haïti is er slecht aan toe.

**********

Haïti heeft een vierhonderd jaar durende reeks van ongelukkige gebeurtenissen meegemaakt, een Shakespeareaanse tragedie van een nationale geschiedenis. Begonnen met de kolonisatie door de Spanjaarden en de Fransen vanwege het perfecte klimaat voor de suikerteelt, bestond al snel 90% van de Haïtiaanse bevolking uit tot slaaf gemaakte Afrikanen. Dit gewelddadige sociale experiment culmineerde uiteindelijk in een brutale slavenopstand in 1798 en een succesvolle onafhankelijkheidsoorlog tegen het Frankrijk van Napoleon, die in 1804 werd gewonnen.

Haïti’s tweehonderd jaar durende geschiedenis van onafhankelijkheid is sindsdien geteisterd door veel van de ergste uitwassen van buitenlandse overheersing. Slavernij werd vervangen door endemische politieke corruptie. Dit culmineerde in de dubbele dictatuur van arts en boer die zwarte nationalist werd, Francois “Papa Doc” Duvalier, die van 1957 tot aan zijn dood in 1971 zelfbenoemd werd tot “president voor het leven”. Het regime werd voortgezet onder zijn zoon Jean-Claude “Baby Doc” Duvalier, die het stokje van zijn vader overnam en zelf als sterke man fungeerde totdat een militaire staatsgreep hem in 1986 afzette.

Politiek gezien is het er voor Haïti niet veel beter op geworden in de kwart eeuw die sindsdien is verstreken. Dezelfde “ieder voor zich”-houding heerst tot in de 21e eeuw, zowel onder het gewone volk als onder de elites en de politici.

**********

De enige echte uitzondering hierop is Fanmi Lavalas. Het is de grootste politieke partij van het land, en de partij die veruit het populairst is bij de arme donkere stadsbewoners die de overgrote meerderheid van de Haïtiaanse bevolking uitmaken, maar slechts een fractie van de rijkdom bezitten.

Maar in een besluit van eind vorig jaar heeft de Haïtiaanse verkiezingsraad, die wordt gedomineerd door de elite in een van de economisch meest ongelijke landen ter wereld, Fanmi Lavalas verboden om een kandidaat naar voren te schuiven voor de presidentsverkiezingen die in april 2011 zullen plaatsvinden.

De partij van het volk werd uitgesloten ten gunste van twee rechtse partijen om te kibbelen over kwesties die er niet echt toe deden in een gemanipuleerde schertsvertoning die een neo-fascistische popzanger bekend als “Sweet Micky” in de presidentiële zetel deed belanden. Niet echt een leider van het kaliber dat Haïti op dit moment nodig heeft.

Zijn tegenstrever was misschien nog wel onsmakelijker: de Haïtiaanse First Lady Mirlande Manigat, echtgenote van voormalig militair dictator Leslie Manigat. De Manigats waren aanhangers van het eerder genoemde Duvalier-regime van 1957-1986, dat verantwoordelijk was voor de executie van meer dan 250.000 politieke dissidenten met behulp van Hitler-achtige doodseskaders die ’s nachts met lijsten met namen door de straten van Haïti’s steden zwierven.

Toen de resultaten van de schijnverkiezingen binnenkwamen, had Martelly gewonnen, maar nauwelijks één op de tien Haïtianen had daadwerkelijk op hem gestemd. Nog geen één op de vier burgers – slechts 23%, om precies te zijn – nam de moeite om een stem uit te brengen. Het was het laagste opkomstpercentage bij “vrije en eerlijke” verkiezingen op het westelijk halfrond in honderd jaar. En zelfs een land dat er zo slecht aan toe is als Haïti heeft het historisch gezien altijd beter gedaan dan één op vier.

**********

Een teleurstellender resultaat is nauwelijks denkbaar – vooral in de context van een land dat voor het eerst presidentsverkiezingen moet houden sinds misschien wel de meest catastrofale aardbeving van de hele vorige eeuw in termen van relatieve structurele en geologische schade aan het getroffen gebied, die niet ver buiten de hoofdstad en grootste stad van het land, Port-au-Prince, toesloeg op 12 januari 2010.

Het presidentiële paleis van het land, het parlement, de meeste ambassades en de historische wijk in Port-au-Prince werden volledig verwoest, inclusief de grootste kathedraal van het katholieke land, die meer dan een eeuw geleden werd gebouwd. Bovendien wordt geschat dat bijna een op de tien Haïtianen en bijna een op de drie inwoners van Port-au-Prince – een stad van bijna twee miljoen mensen

Products You May Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *